Kuchnia

przepisy

Jaglane batoniki Bounty
Przepis na ok. 25-30 sztuk

Potrzebujemy:

1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
3/4 puszki dużego mleczka kokosowego (ok. 250-300 ml)
200 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
100 g płatków migdałowych lub miazgi migdałowej
4 łyżki ksylitolu/ cukru
1 gorzka czekolada na polewę

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, aby przelać ją na sitku wrzątkiem, dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego (stałej części i/lub płynnej). Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe (można je bardziej rozdrobnić), ksylitol i wszystko mieszamy i ugniatamy (najlepiej rękami).
Blachę mniej więcej o wymiarach 30-25 wykładamy papierem do pieczenia (boki również) i wykładamy naszą masę na wysokość ok 2 cm. Ubijamy ją rękami, żeby była zwarta i odstawiamy do ostygnięcia lub wstawiamy do lodówki.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy z ok. 2-3 łyżkami mleczka kokosowego.
Schłodzoną masę możemy:
a) pokroić w prostokąty i zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie (wersja slow)
b) rozpuszczoną czekoladę nałożyć na całe ciasto w blasze i dopiero kroić na kawałki (wersja fast)
Czekoladę posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation